Entistä selvemmältä vaikuttaa, että seuraavien eduskuntavaalien jälkeen paikallisen hallinnon uudistamisessa otetaan aivan uusi vire. Ainoa toimiva luonnos tulevaisuudeksi on keskustan kotikunta-maakunta ratkaisu. Huomionarvoista siinä on, että toisin kuin Kataisen hallitus, keskusta on valmis alueellisiin muunnelmiin mallin soveltamisessa. Kuntia ja maakuntia ei pakoteta Helsingissä neulottuun pakkopaitaan.

Sekä Etelä-Pohjanmaan että Pohjanmaan maakunnissa pitäisi herätä miettimään, mitä meillä uudet mallit voisivat tarkoittaa. Tulevalla eduskuntakaudella rohkelikoille on tarjolla mahdollisuus entistä suuremman maakunnallisen itsehallinnon kokeilemiseen. Nyt tarvittaisiin maakuntahallinnon ”pohjalaisten malli” edesmenneen Kainuun mallin tapaan.

Etelä-Pohjanmaan oma sosiaali- ja terveydenhuollon alue on hyvä alku. Sekä E-P:n että Rannikko-Pohjanmaan alueilla tulisi yhdistää maakunnalliset kuntayhtymät uudeksi maakuntahallinnoksi. Näille ”maakunnille” valittaisiin päättäjät vaaleilla esimerkiksi kuntavaalien yhteydessä. Uudet maakunnat olisivat vankkoja toimijoita sosiaali- ja terveyssektorilla, aluekehityksessä ja -suunnittelussa sekä koulutuksessa. Myöhemmin tulevaisuudessa näillä toimijoilla voisi olla myös verotusoikeus.

Valtion aluehallinto tullaan käymään läpi ensi vaalikaudella. Me pohjalaiset voisimme olla etunojassa tutkimassa, voisiko esimerkiksi Ely-keskusten tehtäviä siirtää uudelle maakuntahallinnolle.

Kuvaamani maakunnallinen itsehallinto olisi kansanvaltainen ja eurooppalainen malli. Se olisi sekä maaseudun että keskusten etu. Suurkuntien maniassa maakuntien reunat suorastaan hylätään sekä kehittämisen että vaikutusvallan osalta. Keskuskaupungit hyötyisivät siitä, että niiden tärkeimpiä hankkeita tukisi kokonainen maakunta. Maakuntaitsehallinto voisi Vaasan seudulla olla vaihtoehto kipeille liitoksille.

Nyt tarvitaan puoluelinjat ylittävää näkemystä tulevaisuuden suunnasta. Tulevaisuus on maakuntien ja maakunnallisen itsehallinnon.

 

Kirjoitus on ilmestynyt tänään myös maakuntalehdissä Ilkka ja Pohjalainen