*

Teemu Lahtinen Uudessa Suomessa Suomalainen Suomi eurooppalaisessa Euroopassa

Kaikki blogit puheenaiheesta Vaalirahoitus

Äänestäjät kavahtakaa paljon mainostavia ehdokkaita

Suomalaisen demokratian vakavin uhka lienee edustajien / valtuutettujen sitoutuminen vaalirahoituksen kautta taustavoimiinsa. Mainostoimiston avulla kampanjansa virittäneet ehdokkaat eivät tule saamaan kokouspalkkioina niin paljon takaisin, kuin ovat varoja uhranneet. Lasku tulee kuitenkin vääjäämättä ja näissä tapauksissa hintalappu on usein väärin painottuneita päätöksiä. Mainossenttareiden iskulauseiden ympärille rakennettu lupausten serenadi ei tule toteutumaan.

Vaalirahajeesustelu

Piraatit twittuilevat tänään, miten he ovat ensimmäinen rekisteröity puolue jonka kaikki ehdokkaat ovat jättäneet vaalirahoituksen.  Siis kaksi viikkoa etukäteen. So?

Miksi media huutaa liki hysteerisenä Venäjästä?

                Amerikkalainen perinteellinen siipeensä saanut media huutaa otsikot punaisena Venäjän vaarasta – kätkien sen luuloepäilyynsä, jossa venäläiset olisivat rahoittaneet Yhdysvaltain uusimman presidentin Donald J.

Kuntavaalit Helsingissä osa 2: Puolueet pois kuntien kukkarolta

Mitä julkisen rahan käyttöön tulee, läpinäkyvyys on erittäin tavoiteltavaa.

Liberaalipuolueen Helsingin kuntavaaliohjelmassa on kappale:

"Helsingin poliittisen päätöksenteon tulee olla täysin avointa kaikissa päätöksenteon vaiheissa. Tämän lisäksi kaupungin ja sen omistamien yhtiöiden pöytäkirjat sekä kirjanpito pitää olla kaikkien saatavilla verkossa, esimerkkinä Länsimetro Oy."

Syy tähän on siinä, että julkista rahaa on kivaa lapioida itselle tai kavereille:

Keskustaliberaalin politiikan tuhon tie

Keskustan puoluevaltuustosta ja keskustalaisista kokouksista on tullut paikkoja, joissa omat kehutaan. Suomen taloudella, alueilla ja ihmisillä on kuitenkin huono olla. Olemmeko ummistaneet silmämme, mitä oikeasti ympärillämme tapahtuu?

Demokratian sietämätön keveys

Kerrataanpa vielä miten demokratia toimii -jos olet sattunut nukkumaan yhteiskuntaopin tunnilla tai unohtanut sen mitä opetettiin hereillä ollessasi:

" Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta."

Skandaali oven takana

Tutkijat Erkka Railo, Mari K. Niemi, Ville Pitkänen ja Sini Ruohonen ovat tehneet merkittävän työn kasatessaan vuosien 1945 – 2015 eduskuntavaalikampanjat yksiin kansiin.

Kirjassaan Kamppailu vallasta (Docendo, 2016) he nostavat esiin monia teemoja, joista vaalirahoitus ei ole suinkaan merkityksettömin.

Suomen henkilövaalijärjestelmässä yksittäiset ehdokkaat ovat hyvin riippuvaisia sponsoreiden heille tarjoamasta rahoituksesta. Nämä sponsorit ovat yhdistyksiä, yrityksiä ja yksityishenkilöitä.

Vaalibudjetin ylärajaksi eduskuntavaaleissa 30 000 euroa

Olen jättänyt lakialoitteen, jolla vaadin ylärajaa vaalibudjetteihin eli niin sanottua kampanjakattoa. Vaalikampanjoiden kustannukset ovat paisuneet aivan liian suuriksi. Lakiesitykseni sai tukea yli puoluerajojen perussuomalaisista, keskustasta, sosialidemokraateista, vasemmistoliitosta, vihreistä ja kristillisdemokraateista. 

Poliitikot kiertävät rahoituksen avoimuuspykäliä liikelahjoilla

Oletko ikinä miettinyt miksi poliitikot kirjoittavat kirjoja?

Lueskelin talousuutisia. Uutinen taisi käsitellä Vapaavuoren tai Kuningas Väyrysen tms. viimeisintä kirjaa. Olin jo aiemmin pohdiskellut, että mikä näissä poliitikkojen kirjoissa mukamas myy. Esimerkiksi paksut paljastuskirjat, joissa on satoja sivuja sähköposteja ovat todella kuivia. Toimittaja vitsaili, että ”enää ei varmaan nähdä poliitikko X:n kirjoja EK:n liikelahjakasassa”. Siis mitä ihmettä?

Vaalirahoitukselle on asetettava kampanjakatto

Poliittisen sanoman pitäisi aina olla taloudellisten resurssien ja muiden käytettävissä olevien varojen painoarvoa suurempi. Eduskunnassa käsiteltiin perjantaina valtiontalouden tarkastusviraston kertomus puoluerahoituksen valvonnasta 2015. Hallituksen esityksellä (HE 73/2015) puoluelakiin ja ehdokkaan vaalirahoituksesta annettuun lakiin tehtiin muutoksia, joka  parantaa esimerkiksi pienempien puolueiden mahdollisuutta puoluetukeen. Muutokset selkeyttävät lainsäädäntöä ja ovat perusteltuja.

Toimituksen poiminnat

Sivut

Julkaise syötteitä