Teemu Lahtinen Uudessa Suomessa Suomalainen Suomi eurooppalaisessa Euroopassa

Kaikki blogit puheenaiheesta Osuuskauppa

Mikä on yksityisyytesi hinta?

(S-ryhmä rehdisti ilmoitti, että aloittaa bonuskorttinsa eli korttiasiakaidensa ostokäyttäytymistietojen hyödynnöksen omassa liiketoiminnassaan syksystä 2016 alkaen)

 

[ … kansalainen Erkki kerää mieluusti jälkikäteisbonuksia ostoksistaan ja näin sidotuttaa itseään tiettyyn kauppaketjuun. Erkki ihmettelee, miksi ei ole yhteistä korttia kaikkiin kauppaketjuihin eli jos ostan K-ryhmästä, saan bonuksia K-tililleni ja jos Lidl-kauppaketjua, niin Lidl-tililleni

Päivittäistavarakauppajätin vaalit: Quo vadis, S-ryhmä?

Suomessa järjestetään parhaillaan päivittäistavarakaupan suurimman toimijan hallinnolliset vaalit. Osuuskaupparyhmän (S-ryhmän) päivittäistavaramyynti on vuositasolla yli seitsemän miljardia euroa ja sillä on johtava markkinaosuus 45 prosentilla. Suurimman toimijan toimintatavat ja tavoitteet ovat näin myös erityisen vaikuttavia. Ne muokkaavat merkittävästi kilpailua ja hintatasoa koko maassa.

Seitsemän teesiäni HOK-Elannon vaaleihin

Tämä kevät on ollut täynnä osuuskauppojen vaaleja. Huomenna 18.4 alkaa äänestys HOK-Elannon osalta, ja se päättyy 29.4. Vaaleissa valitaan 60 jäsentää edustajistoon yli tuhannen ehdokkaan joukosta. Edustajisto käyttää ylintä päätäntävaltaa osuuskaupassa ja valitsee hallintoneuvoston jäsenet. Olen ehdolla edustajistoon numerolla 997.

 

Tässä seitsemän keihäänkärkeä joita lupaan edustajistossa ajaa jos minut valitaan:

 

1) Hyötyä asiakasomistajille – parempi bonustaulukko

Varsinais-Suomen Piraatit Turun Osuuskaupan edustajistovaaleihin

Turun Osuuskaupan edustajistovaalit käydään 4.-13.4.2016. Kaikki eduskuntapuolueet ovat yleensä asettaneet omat listansa vaaleihin ja lisäksi mukana on ollut pari pienempää työntekijöiden listaa tai vastaavaa. Puolueet ovat käyneet nämä vaalit perinteisesti ilman kunnollisia vaaliohjelmia ja kuitanneet muutaman tunnetumman ehdokkaan johdolla paikat osuuskaupan edustajistoon. Minkäänlainen todellinen jäsendemokratia ei ole toiminut, eikä edustajisto ole käyttänyt sillä olevia vaikutuskeinoja.

Politiikan kauppamiehet

Kaikki korruptiivinen toiminta ei ole kriminalisoitua, vaikka osa on moraalisesti moitittavaa, tutkija Johanna Peurala on todennut. Moraali on koetuksella ensi kuussa, kun alueemme johtavat poliitikot valmistautuvat erään suuren päivittäistavarakaupan vaaleihin.

Osuusdemokraattinen vaihtoehto

 

Osuustoiminta on tasa-arvoon perustuva yritysmuoto. Osuustoiminta perustuu yleisesti mies ja ääni -periaatteelle. HOK-Elannossa jäsen on samanaikaisesti sekä omistaja että asiakas. Nykyisin usein puhutaan ´asiakasomistajasta´, joka on samalla omistaja, asiakas ja kuluttaja.

 

Perinteisessä osuustoiminnassa myös työnantajan ja työntekijän roolit menevät hyvällä tavalla pahasti sekaisin. Työntekijä on samalla myös itsensä työnantaja ja siten pääsee nauttimaan oman työnsä tuottamasta lisäarvosta.

 

Toimituksen poiminnat

Sivut

Julkaise syötteitä