Teemu Lahtinen Uudessa Suomessa Suomalainen Suomi eurooppalaisessa Euroopassa

Kaikki blogit puheenaiheesta Äänestysprosentti

Politiikka on sieltä ja syvältä

Turuilla ja toreilla jutustellessa saa monesti kuulla politiikan olevan silkkaa höpöhöpöä ja että poliitikot ovat varsinaisia humpuukimaakareita. Nämä ovat tosin huomattavasti siistittyjä muotoja siitä, mitä moni ihminen oikeasti sanoo. Politikan sanotaan usein olevan sieltä ja syvältä.

Kansanedustajat tulisi arpoa

Kansanedustajat tulisi arpoa kaikista täysi-ikäisistä kansalaisista Suomessa.
 
Se takaisi sen, että kansanedustajina olisi parempia ja oikeudenmukaisempia ihmisiä kuin mitä nyt on. Kansanedustajat edustaisivat myös laajempia ihmisryhmiä kuin mitä tilanne on nyt ja ollut menneinä vuosikymmeninä.
 
 
Lisäksi kansanedustajat tulisi arpoa seuraavista syistä?

 
 
1. Nykyään yhä useampi pääsee kansanedustajaksi rahalla (omilla tai muiden) ja suhteilla, mikä on väärin.
 

Paloheinä 81,2 % – Kontula 41,1 %. Demokratian itsepuolustus?

Sata vuotta sitten moni suomalainen kamppaili kovasti yleisen äänestysoikeuden puolesta. Aika moni ei sitä enää arvosta. Ymmärrän heitä hyvin: moni kokee, ettei heillä ole todellisia vaikutusmahdollisuuksia. Varsinkin köyhät ja vähemmän koulutetut niin kokevat. Toki myös moni kriittinen koulutettu niin kokee.

 

Ei ihme, jos ei kiinnosta

Yle uutisoi nuorten äänestysprosentin olevan noin 30 prosenttia. Tämä on kuulema hätkähdyttävä tieto, ja ehkä onkin. On suorastaan ihme, että edes niin montaa nuorta kiinnostaa.

Kansa ei halua osallistua ”vaaliarpajaisiin”

# Kunnallisvaalit ovat lähestymässä. Mutta eipä luulisi, sillä äänestäjät miettivät, onko listoilla yhtään puoluetta, jota voisi äänestää. Moni jättää taas vaaliuurnat väliin. Ja miksi niin? Siksi, että Suomen puolueet ovat yhtä mössöä.

Kansanvallan kuolio?

Kevään kuntavaalien ehdokaslistat lyötiin kiinni tänään. Ainakin pääkaupunkiseudulla Vasemmistoliitolla menee nyt hyvin. Sekä Helsingissä, Espoossa että Vantaalla ehdokkaita on nyt enemmän kuin edellisissä vaaleissa syksyllä 2012. Jopa Kauniaisten umpiporvarillinen ikirouta sulaa, kun sinne on saatu ensimmäinen vasemmistoliittolainen ehdokas ensi kertaa sitten vuoden 2008.

Miksi pitäisi äänestää?

Minulle on lukioajalta jäänyt erittäin vahvasti mieleen eräs opettaja. Itse asiassa tämän kyseisen opettajan ansiosta olen myös nyt pyrkimässä kunnanvaltuustoon! Hän opetti minulle lukiossa historiaa sekä yhteiskuntaoppia. Hän jätti mieleeni vahvan kaipuun osallistua yhteiseen päätöksentekoon sekä hänen avullaan ymmärsin sen, miten tärkeää on olla osallisena sekä äänestää jokaisissa vaaleissa. Hän kehotti jättämään vaikka tyhjän lapun, jos muuten ei tiedä kenelle äänen antaisi, sillä se kertoo paljon. Se kertoo siitä, että yhtäkään sopivaa ehdokasta ei ole ehdolla.

Kaksi kansanäänestystä - kaksi tulkintaa

Männä viikonloppuna on pohdiskeltu kahden eri kansanäänestyksen tulosta. 

Unkarissa äänestettiin EU:n pakolaiskiintiöistä:

"Haluatteko, että EU voi määrätä ei-unkarilaisten kansalaisten siirtämisestä Unkariin ilman parlamentin suostumusta?" 

Ja tuloksena oli, että reilut 98% unkarilaisista vastasi kieltävästi ja alle 2% myönteisesti. Äänestysprosentti oli hieman yli 43.

Suomen poliittinen järjestelmä kaipaa sähköistämistä

Ajatusten tonavana tunnettu Paavo Väyrynen (kesk.) yllätti taas seuraajansa viime viikolla. Lapin radion pakinassaan Väyrynen kirjoitti, että hänen puhetilaisuuksien rahoituksesta on tehty ilmianto EU:lle. Ilmiannossa kummasteltiin sitä, voiko hän käyttää Euroopan parlamentin varoja tilaisuuksiin, joissa puhutaan avustuksesta poliittiselle puolueelle ja kerätään sille kannattajakortteja.

Tanskan blokkivaalit malliksi Suomelle

# Suomen ja Tanskan vaalit 2015 olivat niin erilaiset – ja niin samanlaiset. Eroavaisuudet johtuvat suurelta osin erilaisesta poliittisesta kulttuurista. Suomen ”pääministerivaaleissa” hallitusta ryhtyy muodostamaan se sirpalepuolue, joka sattuu saamaan eniten ääniä niin kuin tällä kertaa Keskusta. Tanskassa järjestetään länsimaisten sivistysvaltioiden blokkivaaleja.

Toimituksen poiminnat

Sivut

Julkaise syötteitä