Teemu Lahtinen Uudessa Suomessa Suomalainen Suomi eurooppalaisessa Euroopassa

Sokeroitua tilitystä

Perussuomalaisten puoluekokous Tampereella herätti paljon huomiota ja media onkin käsitellyt kokousta laajalti asiallisesti ja vähän asiattomastikin. En jaksa puuttua niihin epäkohtiin, sillä monet ovat jo ehtineet perkaamaan asiaa.

Sen sijaan tilitän kokouksesta itsestään. Kokoustila ja järjestelyt olivat pääsääntöisesti varsin mukiinmeneviä, mutta pidempi istuminen sivukatsomossa saattoi aiheuttaa selkäkipuja muille kuin minullekin. Vastaisuudessa olisi kiva, jos kokouspaikassa huomioitaisiin istuntojen pitkä kesto. Erityinen kiitos järjestäjille tulee antaa ruokailumahdollisuudesta kokoustilan välittömässä yhteydessä, jossa ruokailijat saattoivat seurata kokousta sitä kuitenkaan häiritsemättä.

Puoluejohdon vaalit menivät satumaisen hyvin. Vaikka kaikista varapuheenjohtajista äänestettiin välillä vähän turhauttavalla tavallakin kahteen kertaan, tuli lopputulokseksi erinomainen kolmikko. Omat suosikkini kansanedustajat Juho Eerola ja Hanna Mäntylä valittiin toiseksi ja ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi. Kolmanneksi puheenjohtajaksi äänestin toisella kierroksella Kulpakkoa, mutta Ojennus on oikeastaan puolueen kannalta parempi tuoden vähän elämänkokemusta puoluejohtoon. 

Ensimmäisen kokouspäivän jälkeen oli mukavaa juhlia, kuten uutisista olette voineet lukea. Lehdistö sai tästäkin jutunjuurta ja repivät otsikot, mutta aiheetta.

Toinen kokouspäivä jätti negatiivisen fiiliksen. Paikallis- ja piiritason suhmuroinnit vaikuttivat puoluekokoukseen asti, kun ryhdyttiin valitsemaan puolueen toiseksi korkeinta päättävää elintä, puoluevaltuustoa. Lisäksi puoluekokous ei noudattanut puolueen sääntöjä, joiden mukaan

"Puoluevaltuuston jäsenet valitaan puoluekokouksessa enemmistövaalitapaa noudattaen yhdellä kertaa toimitettavassa vaalissa, jossa puoluekokouksen äänioikeutettu henkilöjäsen voi antaa yhden äänen valitsemalleen ehdokkaalle, ja valituksi tulee enintään niin monta jäsentä kuin puoluekokous on päättänyt puolueen henkilöjäsenten valitsemien puoluevaltuuston jäsenten enimmäislukumääräksi."

Säännöistä poiketen valinta suoritettiin pitkillä listoilla, jossa pohjaesityksenä oli säännöissä mainitsemattoman, ilmeisesti puoluehallituksen nimeämän, vaalivaliokunnan laatima lista. Vastaehdotusten piti olla sitten kokonaisia listoja. Nyt puoluevaltuuston koostumus on kokonaan aluepoliittisin perustein syntynyt, vaikka piirien puheenjohtajien automaatiojäsenyyden pitäisi huolehtia alueellisuudesta ja antaa puoluekokouksen valita poliittisin perustein.

Jäätyäni valitsematta, vaikka Espoon paikallisosasto sitä tahtoikin, olen tietenkin hieman hapan. Makeutan tilitystäni kuitenkin siten, että en aio tutkituttaa asiaa tai tämän enempää moittia puolueen toimintaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Anna Halonen

Kaikkialla tapahtuu asioita jotka eivät mene aivan kuten pitäisi, mutta tässä tilanteessa tärkeintä on pitää puolue ryhdissä ja viedä se sellaisiin voittoihin tulevissa vaaleissa, että Suomen syöminen loppuu.

Shemu P

Timo Soini sai haluamansa henkilöt valituiksi. Näennäisesti äänestettiin Ossin vastaehdokkaasta. Puolueen suuret linjaukset tai avoin keskustelu taisi loistaa poissaolollaan. Siinä voisitte ottaa mallia vaikka Vihreistä, joissa puoluekokousten yhteydessä kritisoidaan ja käydään paljon keskusteluja puolueen suunnasta. Demokraattisesti ja puolueen sääntöjä kunnioitten.

Yhdyn siihen ikävän tunteeseen, mikä voi syntyä jos tuolit eivät ole kunnolla pehmustettuja. Tai jos joutuu istumaan sivuttain, selkähän siinä menee raavaammaltakin mieheltä kipeäksi. Hyvä että ruokapaikalle ei ollut pitkä matka. Ja että sai syödä samaan aikaan kun seurasi kokousta. Nälkäisenä ei ole kiva olla.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Näyttää siltä, että Perussuomalaisten sisäinen demokratia ontuisi, mutta siihen on syynsä. Perussuomalaiset joutuvat pitämään kolmen poliittisen dimension, EU-integraation, talouspolitiikan suunnan ja arvopolitiikan kannalta hyvin kapeaa linjaa, jottei kannatus alkaisi rispaantua.

Käytännössä Perusuomalaisten muutamat kovimmat nimet ovat laskeneet, että olivat he tai Perussuomalaisten edustajat henkilökohtaisesti mitä mieltä tahansa, niin EU-integraatioon on suhtauduttava kriittisesti, talouspolitiikka on pidettävä vasemmalla ja arvopolitiikka hyvin konservatiivisena. Unionistiset, porvarilliset tai arvoliberaalit irtiotot yksittäisten edustajienkaan toimesta olisivat siis Perussuomalaisten kannatukselle vahingollisia ja virheitä olisi vaikea paikata. Tämä perustunee arvioidun äänestäjäkunnan profilointeihin.

Pertti Väänänen

Soini pitää joukkonsa rivit suorina kovalla kädellä. Soini ei taitaisi panna pahakseen, jos jotkus PerusS:n ns. ropelipäistä yrittäisivät perustaa oman puolueen.

Käyttäjän teemulahtinen kuva
Teemu Lahtinen

Eipä tuollaista kovaa kättä ole nähty ja taisipa joku mediakin todeta, että puoluejohto tyytyi pysyttelemään taka-alalla valinnoissa. Mielestäni menettelytapavirheet ovat ennemmin merkki harjaantumattomuudesta ja käytäntöjen ohuudesta kuin kovasta vallankäytöstä.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Menettelytapavirheiden alle on voitu hyvin piilottaa kovaa vallankäyttöä, jos ohjailu siten tapahtuu ulkoisesti "pehmeämmän" näköisesti. Olennaisinta on se, että lopputulos, eli valittavat henkilöt eivät mielipiteineen aiheuta vakavaa ristiriitaa puolueessa.

Perussuomalaisten kasassa pysymiseen liittyy myös kaksi hyvin erilaista kysymystä. Jos kentältä irtautuu väkeä, se on pikkuseikka, mutta eduskuntaryhmän koossa pitäminen on sitä vastoin ehdottoman tärkeää. Eduskuntaryhmän hajaantumisriski on tällä hetkellä Vasemmistoliitolla korkein ja Perussuomalaisilla toiseksi korkein. Kokoomuksen, SDP:n ja Keskustan eduskuntaryhmiä ja piirien johtoa pidetään perinteisesti kasassa virkaläänityksillä ja syvillä suhdeverkostoilla.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Soini on keulakuva ja kaikki asiat eivät voi olla hänen varassaan, etenkin kun muistetaan edelleen hänen horjuva terveytensä ja se, kuinka tiukasti ryhmä on pidetty kasassa ja estetty munauksia hallitustunnustelujen hektisimmässä vaiheessa. Perussuomalaisia hallinnee todellisuudessa muutaman luotetun nuoremman ideologin ryhmä, jotka pitävät tästä roolistaan matalaa profiilia. Minulla on epäilyksiä siitä, keistä saattaa olla kyse.

turunen (nimimerkki)

Hanna Mäntylä ja Juho Eerola olivat erittäin onnistuneita valintoja varapuheenjohtajiksi. Koko Suomi on nyt persuilla hallussa korkealla profiililla. Hyvä seuraa pressan- ja kuntavaaleissa.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Muutamasta median turhasta revittelystä huolimatta taisi Persujen kokous mennä paremmin kuin Vihreiden. Siellähän ruoka loppui kesken ja rahvas majoitettiin koulun lattialle ilman pesumahdollisuutta mitä nyt jotkut pesivät hiuksiaan vessan lavuaarissa. Eliittivihreät viettivät oman arvonsa mukaista kokousta.

Toimituksen poiminnat

Sivut