Teemu Lahtinen Uudessa Suomessa Suomalainen Suomi eurooppalaisessa Euroopassa

Pohjois-Afrikan tapahtumien vaikutus maahanmuuttoon

Tällä kertaa Tunisiasta alkaneet ja Egyptiin, Libyaan ja Algeriaan levinneet vallankumousaatteet muodostavat eräänlaista epäjatkuvuuskohtaa historiassa ja mahdollistavat kaksi hyvin erilaista skenaariota, joilla on valtava vaikutus Välimeren alueen kehitykseen ja sitä kautta myös muuttovirtoihin.

Jasmiinivallankumoukseksi nimetty kehitys voi johtaa joko jonkin maan kohdalla nykytilanteen lujittumiseen, mutta merkittävämpiä ovat vaihtoehtoiset kehityssuunnat: maallistuneiden diktatuurien sijaan voi syntyä joko aitoja demokratioita tai jotain paljon pahempaa: islamistisia teokratioita.

Odotan paljon ensimmäistä vaihtoehtoa. Historiallisesti aiempiin autokraattien kaatoihin ovat paria poikkeusta lukuunottamatta vaikuttaneet uskonnollisesti motivoituneet vastarintaliikkeet, kuten Iranissa, Afganistanissa, Somaliassa ja muinaisessa Arabiassa (nyk. Saudi-Arabia). Poikkeuksen muodostavat Egyptin kumoukset sekä Baath-puolueen masinoima kumous Irakissa.

Nykyisten diktatuurien lujittuminen kasvattanee vähän väestövirtaa Eurooppaan, mutta islamistinen teokratia käynnistäisi laajan pakolaisaallon. Nousseet kansanjoukot eivät toistaiseksi vaikuta mullahien kiihoittamilta, joten on olemassa mahdollisuus demokratiakehityksen alkamisesta näissä maissa. Se on suotavaa paitsi yleisen vapaudenkaipuun nimissä, myös siksi, että se käynnistäisi taloudellisen kehityksen ja mahdollistaisi myös uskonnollisuutensa vuoksi diktaattoreita pakoon lähteneitä palaamaan.

EU:n ja Suomen tulisikin olla ulko- ja kauppapolitiikassaan aktiivinen tukemaan juuri rauhanomaista kehitystä. Erityisvastuuta sysään vanhoille siirtomaavalloille Ranskalle, Italialle ja Britannialle, joskin Italialta ei voitane odottaa nykyisessä taloudellisessa kriisissään juurikaan panosta. Libya toisaalta ei tällä hetkellä ole kaiketikaan ensimmäisenä luopumassa nykyhallinnostaan.

Euroopan olisi myös valmistauduttava sotilaalliseen kriisinhallintaan, ihan vain varmuuden vuoksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

siviilitarkkailija (nimimerkki)

Diktaattorien suurin ystävä on euroopassa maajaansa pitävä vihervasemmistolainen "pakolaistenystävä". Tämä "pakolaistenystävä" on aina valmis hyväksymään minkä tahansa ihmisoikeusloukkauksen ja väkivaltaisen hallintotoimen kulttuuriin kuuluvana luovuttamattomana oikeutena. Ja ottaa avosylin vastaan sekä ihmisoikeuksia loukanneet tekijät. Yleensähän ihmisoikeutensa menettäneet ovat menettäneet myös matkustusoikeutensa, joten heidän mahdollisuutensa paeta sortoa ovat hyvin rajalliset. Mutta silloin kun pako tapahtuu, tapahtuu myös diktatuurin pyrkimys. Eli maan poliittinen muutosvoima ei toteudu vaan pakenee ulkomaille.

Islamilaisissa maissa ei ole käynnissä mikään "demokratisoituminen" vaan vallanvaihto. Mitä näemme on seurausta Venäjän kieltäydyttyä myymästä viljaa ali- tai polkuhintaan omille ystävilleen lähi-idässä. Tai ylipäänsä ulos maasta. Viljan hinta on Venäjän huonon sadon, öljyn korkean hinnan ja kysynnän, seurauksena karannut köyhän kansan ulottumattomiin. Vastaavasti Kiinan huima kysyntä on kiihdyttänyt vehnän hintaa jolloin huolettomasti tuontiviljalla ruokittu rajaton väestönkasvu lähi-idässä on johtanut törmäykseen.

Lähi-idän kasvavat väkimäärät kuluttavat enemmän viljaa, enemmän vettä ja enemmän öljyä kuin mitä niillä on mahdollista tuottaa. Koska islamilaisessa maailmassa suhtaudutaan torjuvasti perhesuunnitteluun, on seurauksena luonnollinen räjähdys. Jota vanhat ja usein korruptoituneiksi syytetyt eivät enää hallitse. Iranista on havaittavissa että vaikka leipääkin olisi, maan henkinen tila on sietämättömän köyhää. Ja tämä on yhteiskunnallisesti räjähdysherkkää.

Kysymys kuuluukin että milloin väistämättömän ja kestämättömän väestökehityksen padot ryöpsähtävät valloilleen ja lähi-idän ihmiset tulevat pohjoiseen. Eivät politiikan vaan leivän ja sirkushuvien ajamina.

Vieras (nimimerkki)

Muuten ihan asiallinen ja oikeaan osunut kommentti, mutta nuo nykyisen syntyvyysluvut naista kohti ovat onneksi alenemaan päin.
Tunisia:
https://www.cia.gov/library/publications/the-world...
Iran:
https://www.cia.gov/library/publications/the-world...

Tosin CIA:n tiedot ovat vain suuntaa antavia, mutta kuitenkin.
Jokainen voi klikata vaikkapa Suomen sivut auki, ja todeta että tiedot ovat monen vuoden takaa. Tämä ihmetyttää minua kovin, nuo kun saisi selville googlaamalla alle minuutissa. Liekö CIA:n "pöljyys" joku hämäysyritys. Mene ja tiedä.

Laiskemmille klikkaajille kerrottakoon, että Suomen nykyiset syntyvyysluvut sijoittuvat Tunisian ja Iranin välille, Iraninkin jäädessä reilusti alle 2:n lapsen/ nainen.
Takavuosina nuo luvut ovat olleet toki toista luokkaa ja nykyiset opiskeluikäiset kuuluvat noihin "suuriin ikäluokkiin.

Vieras (nimimerkki)

Jatkaisin vielä, että olen iloinen siitä, että meillä on keskuudessamme tälläisiä "siviilitarkkailijoita", jotka ymmärtävät laajempia asiakokonaisuuksia, kuin vaikkapa Virheiden Suomi vs. Muu Maailma perusnäkökohta. Tai oikeamminkin totuus.
Nakuttelen tätä viisastelua Spring Festivaliin (kiinalainen uusivuosi) valmistautuvasta Kiinasta.
Eteläisissä maakunnissa on (taas kerran) melko kylmät kelit, ja hallitus on kädet kyynärpäitä myöden ristissä, ettei lumentulo haittaisi mitenkään ihmisten pääsyä kotikonnuilleen maaseudulle ainoalle vuotuiselle lomalleen esim. Shenzhenin ta Guangzhoun (Kanton) kaltaisista teollisuuskeskuksista.
Muutama vuosi sittenhän lumentulo bloggasi juna- ja bussiliikenteen lähes täysin ja ihmiset viettivät päiväkausia asemilla. Guangzhoun asemilla odotteli joidenkin arvioiden mukaan 500-700 000 ihmistä. Valtiokoneisto ei missään nimessä halua suututtaa näitä ihmisiä, koska silloin ainakin paikallistasolta alkaa päitä putoamaan.

Toinen suuri uutinen on pohjoisempaa Kiinaa vaivaava erittäin paha kuivuus.
Esim. Shandongin maakunnassa on pahin kuivuus 60 vuoteen. Myös naapuriprovinsseja kuten Hebei ja Henan vaivaa sama, lähes jo katastrofin mittasuhteet saanut asia. Varsinkin karjatalous kärsii vedenpuutteesta.
Toki armeija tekee parhaansa toimittaakseen vettä maanviljelijöille. Juuri tästä syystä valtaosa pitää armeijaa erittäin luotettavana tahona, onhan siellä palvelemassa myös "oman kylän poikia".
Kiinan johto antaa tästä syystä armeijalle paljon etuoikeuksia, se tietää kenen käsissä vallan avaimet tässä jättimaassa todellisuudessa ovat.

Mutta kommentin pointti oli se, että viljan hinta saattaa ensi syksynä ponnahtaa ennätyslukemiin, jos Kiinan sääolot pysyvät edelleen huonoina.

Naapurihotellin kukko alkoi jo kiekumaan, pitäisiköhän painua pehkuihin?

:-)

Vieras (nimimerkki)

Kukko lopetti kiekumisensa, eli jätin nukkumiset väliin.
Harmittaa pirusti tää aikaero (vain 6 tuntia, mutta sittenkin), koska harva jaksaa keikkua näillä palstoilla Suomen aikaa. Taitaa olla muuten Kairossa sama aika.
Pointti on nyt kuitenkin siinä, että Teemun blogiaiheessa on nyt erittäin mielenkiintoisessa vaiheessa. Hosni Mubarak saattaa olla lähitunteina saamassa viimeisen helikopteriajelunsa Egyptissä jonkun turvallisuuspoliisin päämajan katolta.
Parikymmentä on jo kuollut, loukkaantuneita yli tuhat, nyt keskiyöllä Suomen aikaa.

Saa nähdä, mitä seuraa, osanottoni täältä Keskustan Valtakunnasta tapahtuman uhreille.

Käyttäjän teemulahtinen kuva
Teemu Lahtinen

Pitkälti samaa mieltä, mutta tästä "Islamilaisissa maissa ei ole käynnissä mikään "demokratisoituminen" vaan vallanvaihto." muistutan että kyseessä on se huonompi skenaario. Kyseessä on murrospiste, jossa kaikki kehityslinjat ovat mahdollisia ja toivon toki optimaalisinta.

frank (nimimerkki)

Ikävä kyllä historia osoittaa että vallan kaappaamiseen tarvitaan ennen kaikkea määrätietoista toimintaa, ei niinkään kansanjoukkojen massiivista kannatusta. Lenin & kommunistit kaappasivat vallan vajaat 100 v sitten, vaikka väestötä heillä oli tukenaan luokkaa 20%. Sama kuvio on toiminut senkin jälkeen.

siviilitarkkailija (nimimerkki)
Jukka-Pekka Vasara

Eivät ihmiset siellä mitään demokratiaa halua vaan uuden tojotan ja jättikokoisen tauluteeveen jne. Kun tämä ei ilmestykään perseen / silmien alle nyrkkiä työaikana puiden sen uudenkaan hallinnon aikana, on seuravaksi suuntana islamilainen teokratia. Jos niin kuin veikkaisin miten tässä tullee käymään..

Ei ole peruSS - muhamatilla sitä tojoa kyllä mullahien vallan aikanakaan, mutta ehkä muutama atomipommi sentään. Niillä voidaan toki kiristää ne tojot dhimmeiltä ainakin joillekin.

Käyttäjän teemulahtinen kuva
Teemu Lahtinen

"Eivät ihmiset siellä mitään demokratiaa halua vaan uuden tojotan ja jättikokoisen tauluteeveen jne."

Näinhän se on, suuret massat ovat tyytyväisiä niin kauan kun pöydässä on leipää ja silmissä sirkushuveja, oli vallassa sitten kuka hyvänsä. Nyt kun massat ovat (spontaanisti?) liikkeellä on mahdollista, ettei valtaa luovuteta yhden käsiin vaan pidetään se massoilla. Siitä on seurauksena demokratia, vaikka se ei ole ollutkaan tavoitteena.

"Kun tämä ei ilmestykään perseen / silmien alle nyrkkiä työaikana puiden sen uudenkaan hallinnon aikana, on seuravaksi suuntana islamilainen teokratia. Jos niin kuin veikkaisin miten tässä tullee käymään"

Se on edelleen se huonoin vaihtoehto, joka tilanteesta voi seurata, muttei ainoa. Asiaan voisi suhtautua joko ajopuuna tai aktiivisena vaikuttajana.

Vieras (nimimerkki)

Ennen EU:n sotilaallisen kriisinhallinnan ulottamista Suomeen, ja ennen vapaan aseenkanto-oikeuden ulottamista Suomeen, suosittelisin koulutusta. Koulutuksen ja kulttuurin harrastamisen kautta meillä on mahdollisuus sivistää myös Lahtinen sille tasolle, että hän ei enää elä ja toimi omassa päässään olevien uhkakuvien varjolla.

Pahempana uhkana hyvinvoinnillemme näen äärikristilliset liikkeet Suomessa. Juri ne, mitä muun muassa Lahtinen edustaa.

Käyttäjän teemulahtinen kuva
Teemu Lahtinen

Suomea vaivaa jo nyt ylikoulutus, joten en ole samaa mieltä kanssasi. Sivistys on hieno asia ja toivon sitä sinullekin sen verran että osaisit argumentoida asiallisesti etkä henkilöönmeneviä olkiukkoja rakennellen.
En ole äärikristitty, enkä minkään muunkaan sortin kristitty. Mahdatko tajutakaan, että toimit itse omassa päässäsi olevan uhkakuvan varjolla?

Toimituksen poiminnat

Sivut