Teemu Lahtinen Uudessa Suomessa Suomalainen Suomi eurooppalaisessa Euroopassa

Vanhanen, Vanhanen, Vanhanen...

Kuulin eilen korvillani pöyristyttäviä lauselmia pääministerimme suuhun sijoitettuna. Viikonloppukiireiden vuoksi en ehtinyt perehtymään kirjallisten lähteiden kautta asiaan, mutta tänään olen lukenut, mitä pääministerimme sanomaksi väitetään ja olen edelleen ällikällä lyöty.

Sunnuntaina kuulemastani tuli mieleen Kekkonen. Pateettiset puheet vahvasta kansankunnan isästä ja kokeneesta kriisinratkojasta tuovat mieleen kepulikonsteilla ja valheillakin itsensä vallassa pitävän hiljalleen seniiliytyvän autokraatin.

Vanhaan aikaan konsensus-Suomessa tämä varmasti onnistuisi ja Vanhanen on vanhan ajan kasvatti. Hän ei ole vielä ymmärtänyt sen ajan jääneen taakse ja että kansalaiskeskustelua ei voi enää hillitä mahtikäskyillä ja päätoimittajien kovistelulla. Yritykset vain pahentavat tilannetta.

Tänään Soini totesi Vanhasen olevan suuruudenhullu. En voisi kiistää arvioita.

Tänään Arhinmäki ja Räsänen ovat todenneet pääministerin vahvuudentunteen olevan kupla. Luulen, että jokainen Vanhasen teko ja sana tästä lähtien vain lisäävät tätä mielikuvaa - sekä Vanhasen päässä että kansan silmissä. 

Hallituskumppanit vaikenevat asiasta hienotunteisesti ja välttävät loukkaamasta vanhusta suorapuheisuudellaan tai kansaa valheilla.

Vaan kuinka kauan kärsivällisyyttämme koetellaan? Joskus aikaisemminkin sitä on tivattu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Haamu (nimimerkki)

On oikeesti käsittämättömän röyhkeetä puhetta Vanhaselta. Vai onko toi vaan ivailua kansalle? Vai elääkö Vanhanen jossain utopiassa. On se uskomatonta, että toiset saa jatkaa vallan kahvassa, kun toisen ei tarvi kuin tekstailla bimbon kanssa pikkutuhmia ja saa kenkää.

Tapio Tuuri (nimimerkki)

Kärsivällisyyttämme koetellaan ainakin seuraaviin sääntömääräisiin eduskuntavaaleihin saakka. Keskustan puoluekokous valitsee Vanhasen uudelleen puheenjohtajaksi Lahdessa ensi kesänä. Keskusta menee Vanhasen johdolla vuoden 2011 eduskuntavaaleihin. Tästä saamme kiittää median yli-innokkuutta Vanhasen erottamisessa. Ari Korvola ja TV 2:n ajankohtaistoimitus halusivat pääministerin erottamisesta kunnian itselleen, mutta onnistuivatkin vahvistamaan pääministerin asemaa. Kukahan nyt nauraa?

Trapetsi (nimimerkki)

Valta turmelee ja ehdoton valta tekee sen ehdottomasti.

Historia toistaa itseään yhä uudelleen.

Hautausmaat ovat täynnä korvaamattomia ihmisiä.

Käyttäjän teemulahtinen kuva
Teemu Lahtinen

Todellakin tuntuu siltä, että Vanhasen lisäksi moni muu puolueessa näkee hänet korvaamattomana. Ja täytyy myöntää ettei tule mieleen potentiaalista keskustalaista Vanhasen korvaajaa, jos tämä kaatuu. Ei oikein ole Pekkarisesta, Kääriäisestä tai Rehnistä korvaajaksi. Mannerinkin pitää kypsyä vielä muutamia vuosia vaikka kovassa nosteessa onkin.

Kokoomuksen valitsema monikärkinen strategia on tässä mielessä vakaampi. Siellä kun on pari-kolme kärkinimeä koko ajan.

Illalla tulee töllöstä "Pääministeri", joka ennakkoarvioiden mukaan on suosiollinen Jäätteenmäelle. Olisikohan siinä siemen Annelin paluulle?

Anonyymi (nimimerkki)

Kauhu siinä kipristelee Vanhasen puheessa. Nuorisosäätiö-selvitykset kun odottavat tuloaan. Sen jälkeen Matin täytyy kysyä itseltään, riittääkö Mertalalle pelkkä Kela-johtaja, kun mahdollisuudet presidenttiyteenkin ovat menneet?

Tauno O. Mehtälä (nimimerkki)

Kepulla vakava politiikan HIV (Haluan Itselle Vallan) -tauti

Siinä mielessä Vanhanen tietysti puhuu totta, että hän (yhdessä muun lahjotun kepueliitin kanssa) on pakottanut puolueensa tukemaan itseään.

Puolueväki ei yksinkertaisesti näe muuta vaihtoehtoa; aamu-, päivä- ja iltalypsyt ovat taaksejäänyttä elämää, jos ote vallankahvasta kirpoaa.

Vanhasen ja muun KMS-lahjotun kepukaartin painolastiksi pitkälle tulevaisuuteen jää Kepun kentän ajattelun iskostaminen hyväksymään ja jopa aktiivisesti puolustamaan korruptiota politiikassa.

Toki se on pitkäaikainen perinne hamasta Korsimon ajasta alkaen, jolloin Korsimo hankki rikollisin keinoin tarvittavan rahoituksen Kekkosen kuningastielle.

Tässä on myös perusta puoluesihteerin vahvalle asemalle Kepussa. Päätehtävä on hankkia rahaa, keinoista viis. Ja jos käry käy - kuten nyt on käynyt - sitten yhdessä linnoitutaan tueksi.

Ongelmallistahan se on, jos tämä politiikan HIV (Haluan Itselle Vallan, keinoista piittaamatta) -tauti jää pysyvästi vaivaamaan Kepua. Silloin ainoaksi keinoksi jää eristää Kepu kokonaan vallankäytöstä, kunnes tila paranee.

Tapio Tuuri (nimimerkki)

# 4
Pääministeri-leffan toinen käsikirjoittaja on Timo Harakka. Hänestä kepulaiset tuskin haluavat itsensä pelastajaa. Anneli saa pysyä europarlamentissa.

Kepun kaatumista on ennustettu kymmeniä vuosia. Elämmekö muka juuri nyt niitä vuosia, kun ennustus toteutuu? Epäilen hieman.

toinen euromies (nimimerkki)

Mikko Majander: Demokratiaa dollareilla – SDP ja puoluerahoitus pulataloudessa 1945 - 1954. Otava 2007. Selvitetyn perusteella sosialidemokraattien rahoitus nojasi hämmästyttävän suurelta osalta ulkomaisiin lähteisiin. Mutta vasta Suomen sodanjälkeisen säännöstelytalouden olot tarjosivat mahdollisuuden siihen, että kruunut ja dollarit saatettiin muuttaa toiminnan kannalta todella merkittäviksi summiksi. CIA:n dollarit tuotiin tavarana Suomeen. Majander kuvailee kuinka markat sitten kerättiin suomalaisilta kuluttajilta, jotka olivat valmiita maksamaan ylimääräistä kahvin tai tupakan laadusta, appelsiineista ja muista herkuista. SDP:ssa kaavailtiin jopa hanhenmaksan tuontia pula-ajan Suomeen.

Majander huomauttaa, että järjestelmällä oli valtiovallan hiljainen siunaus ja että sitä käyttivät hyväkseen kaikki puolueet. Tutkija kuitenkin myöntää SDP:n olleen puolueista taitavin hyväntekeväisyyskaupan hyväksikäyttäjä. CIA rahoitti SDP:n toimintaa vuodesta 1949 lähtien.

CIA rahoitti SDP:n oman ammatillisen keskusjärjestön SAJ:n toiminnan vuodesta 1960 vuoteen 1969. Tukholmasta lähdössä olleet Metalliliiton demarit jäivät kiinni Arlandan kentoasemalla vuonna 1975 ilmiannon seurauksena. Seurueen salkuista löytyi satojatuhansia Saksan markkoja ja Ruotsin kruunuja, jotka oli tarkoitus käyttää Metalliliiton vaaleissa. Vastaava hankintamatka tehtiin ennen Metalliliiton vaaleja vuonna 1971.

Kaikki puolueet joutuivat rahoittamaan omaa toimintaansa kyseenalaisin keinoin ennen valtion budjetista rahoitetun puoluetuen käyttöönottoa. Puoluetukilaki hyväksyttiin Eduskunnassa lokakuussa 1969. KGB rahoitti Työväen ja pienviljelijäin sosiaalidemokraattinen liiton ja sen Päivän Sanomat -lehden toiminnan alusta loppuun. 1960-luvun lopulta lähtien SKP sai Moskovasta miljoona dollaria vuodessa.

Kansallispankki ja muut pääomapiirit (ne 20 perhettä) tukivat Maalaisliiton taistelua kommunisteja vastaan Suomen maaseudulla 1950- ja 1960-luvun alussa. Kansallispankki ja muut pääomapiirit (ne 20 perhettä) rahoittivat Kokoomuksen toimintaa ennen puoluetuen käyttöönottoa.

Pata kattilaa soimaa, musta kylki kummallakin.

Vanha demari (nimimerkki)

"8 Mikko Majander: Demokratiaa dollareilla – SDP ja puoluerahoitus pulataloudessa 1945 - 1954. Otava 2007. Selvitetyn perusteella sosialidemokraattien rahoitus nojasi hämmästyttävän suurelta osalta ulkomaisiin lähteisiin."

Varmaan se oli jo silloinkin laitonta, mutta muista että näillä dollareilla hyvin suuressa määrin pelastettiin Suomen itsenäisyys ja demokratia. Maalaisliitto ja kommunistit saivat rahaa Neuvostoliitosta. Olisiko SDP:n pitänyt kieltäytä tästä avusta?

Jukka-Pekka Vasara

Vain tässä ole eri mieltä: Vanhanen on vanhan ajan kasvatti.

Ne todelliset wanhan ajan kasvatit eivät esim. käräjöineet vanhoja patjojaan vastaan, valehdelleet patologisesti jne. Muutenkin pitkähönö on mestarismies jopa kepulaiseksi, täysin selkärangaton paska esimerkkinä vaikka tanskalaislehden pilakuvien anteeksi anelu tai Viron vapauden vastustaminen.

Mikael (nimimerkki)

Vanhasella alkaa olemaan samanlaisia itsekeskeistä pyörintöjä napansa ympärillä kuin Pohjois-Korean Kim Jong-ilillä.
Harvemmin sitä demokraattisissa maissa johtajat ihan noin härskisti itseänsä ja "saavutuksiaan" sentään kehtaavat kehuskella,sanoinko mä demokraattisissa?
No sepittihän se Vanhanen siinä ensimmäisessä selittelytilaisuudessa että hän rakensi niistä tuppeen sahatuista koivuista kirjahyllyn joten melkoinen puuseppä tää Vanhanen.Mutta ei sentään ihan Korean Kimin veroinen.

Käyttäjän teemulahtinen kuva
Teemu Lahtinen

Vanhasella selittelykone pyörähti jo Ikeassa Kuroseen törmätessä...

Simo Mäkelä, Kankaapää (nimimerkki)

Vahvalta vaikuttaa Vanhanen. Hänestä on tullut sitkeä piikki O.Mehtälän ja monen muunkin persiisiin. Vaihteeksi tarvitaankin vahvaa pääministeriä jota ei median huutoäänestyksellä eroteta.

Matti Nieminen (nimimerkki)

Persut pystyvät vain loanheittoon. Ja Soini on kaikkien takinkääntäjien isä ja taitaa olla myös jesuiitta. Nuorella nilkillä on otsaa kutsua Vanhasta vanhukseksi !
Ymmärrys hoi, äly älä jätä pikku persuja.

Mikael (nimimerkki)

"Vanhasella selittelykone pyörähti jo Ikeassa Kuroseen törmätessä… "

No minä tarkoitin että tässä lautagaten ensimmäisessä tilaisuudessa ja ehkä näemme vielä joskus jonkun Ikeasta ostetun koivuviilu hyllystän jossain kepumuseon lasivitriinissä jota väitetään Matin ihan itse veistäneen.

Tapio Tuuri (nimimerkki)

Vallanpitäjien vallassapysymistä on erittäin vaikea ennustaa. Minun piti aikoinani ennen joululomaa vuonna 1989 kirjoittaa artikkeli Nikolae Ceausescun vallassapysymisestä, koska Romaniassa oli alkanut kuohua. Minulla oli houkutus kuvitella, että Ceausescu voi Securitatensa turvin pysyä vallassa vielä pari vuotta. Jokin järki päässäni varoitti minua kuitenkin, että älä kirjoita tätä artikkeliin. Kirjoitin siihen jotain epämääräistä, ettemme tiedä, mitä vielä voi tapahtua. Se oli hyvä, koska Ceausescu kaatui heti samana päivänä, kun artikkelini julkaistiin. Minun ei tarvinnut palata joululomalta miehenä, joka oli uskonut Ceausescun valtakauden jatkuvan vielä ainakin pari vuotta.

Jos taas uskaltaisin: Vanhasen tukena on vahva suomalainen puolue, joka on pääosin kansanvaltainen. Yksikään oppositiopuolue ei ole kyennyt vakavasti haastamaan Vanhasta. Vasemmistoliiton Arhinmäki on epäuskottava uhoaja. Demareissa voisi olla uskottavuutta, mutta demarit ovat piilottaneet Jutan jonnekin. Tällä hetkellä on epäselvää, kuka käyttää demareiden ääntä. Perussuomalaisten Soini on Brysselissä. Lisäksi hänen puolueensa kannatuskasvu saattaa taittua, koska hän haukkui propellipäät, minun kaltaiseni älykkäiksi itseään luulevat, irti puolueensa potentiaalisesta kannattajajoukosta.

Myös media on epäonnistunut Vanhasen kaatamisessa. Se on varmaan kääntänyt jokaisen männynkävyn saadakseen Vanhasen kaadettua, mutta nyt urhea kaatoyritys alkaa kääntyä jo mediaa vastaan; eikös sen pitänyt olla puolueeton ja objektiivinen tiedonvälittäjä. Näin alkaa yhä useampi kysellä. Minä en usko, että media on yrittänyt kaataa Vanhasta poliittisista syistä. Se on ollut yksinkertaisesti kilpailua siitä, mikä media ja kuka journalisti saa kunnian pääministerin kaatamisesta.

Tässä tilanteessa kaikkien hallituspuolueiden on sangen helppo olla Vanhasen tukena.

Joten: Vanhanen jatkaa pääministerinä seuraaviin sääntömääräisiin eduskuntavaaleihin saakka.

Onneksi minua ei hirtetä, jos olen väärässä.

Puolueeton (nimimerkki)

Vanhanen ei vapaaehtoisesti tule lähtemään. Sen hän on jo osoittanut. Valehtelu, korruptio ja kykenemättömyys eivät saa häntä väistymään. Jääräpäisempää ihmistä on vaikea kuvitella tällä pallolla tallustavan.

Mitä vaihtoehtoja jää jäljelle?

Eduskunta voisi kaiketi äänestää luottamuksesta, mutta se ei käytännössä toimi. Se on jo nähty. Varpusparvi lennähtää pöksyyn liian monella kansanedustajalla, kun pelätään oman jakkaran heilumista. Tai salaisuuksien paljastumista. Tämä liittyy edustuksellisen "demokratian" ja puoluekurin aiheuttamiin ongelmiin.

Käsittääkseni toinen vaihtoehto olisi kansalaisaktivismi. Riittävän iso joukko voisi kantaa hänet fyysisesti ulos eduskunnasta, valiokunnista ja joka ikisestä tilaisuudesta missä hän sattuisi olemaan. Mitä luulette, olisiko tälle riittävää kannatusta?

Kolmas ja vääjäämätön vaihtoehto on odottaa seuraavia vaaleja. Ihmeitä saa tapahtua ennen sitä, jos kepu ei silloin kuihdu kasaan. Tämä vaihtoehto näyttää todennäköisimmältä ja voi vain toivoa, että Vanhanen ei saa mitään peruuttamatonta sillävälin aikaiseksi. Pahaa pelkään kuitenkin. Joku voisi työllistää hänet vaaleja odotellessa vaikka järjestämällä pysyvän paikan television yöchattiin. Siitä hän voisi pitää. Saisi olla jatkuvasti haastateltavana, puhua niin paljon kuin jaksaa ja mitä sylki suuhun tuo. Voitaisiin vielä sopia, että kukaan ei keskeytä. Kuuleeko sopiva TV-kanava?

Maamme johdossa on kaksi itsevaltiasta, joiden viralta poistumista odottaa päivä päivältä kasvava joukko ihmisiä...

jukke (nimimerkki)
Käyttäjän teemulahtinen kuva
Teemu Lahtinen

Tänään Kepun varapuheenjohtaja Antti Rantakangas ehätti julistamaan Vanhasen jatkokautta ilman vastaehdokkaita seuraavissa sääntömääräisissä. Vanhasen kekkostie jatkuu.

Toimituksen poiminnat

Sivut