Teemu Lahtinen Uudessa Suomessa Suomalainen Suomi eurooppalaisessa Euroopassa

En kannata nollatuntisopimusten kieltoa

Vastasin juuri kieltävästi Metalliliiton ja PAMin masinoimaan "Operaatio Vakiduuni" -kyselyyn, jolla halutaan kieltää lailla ns nollatuntisopimukset.

Tein itse nollatuntisopimuksella töitä 2002-2005 ja minusta järjestely oli täydellinen ja työnantaja oli tosi joustava, mikä sopi opiskelijalle kuin nyrkki silmään. En halua riistää tätä mahdollisuutta muilta.

Nollatuntisopimukset voivat myös muodostua ongelmallisiksi yksilön näkökulmasta, jos syystä tai toisesta yhteistyö työnantajan kanssa ei toimi ja jos tällaisen sopimuksen perusteella henkilö jää työttömyysturvan ulkopuolelle.

Minusta tämä ongelmakenttä ratkotaan paremmin kehittämällä työttömyysturvaa ja työmarkkinoita niin, että työn kysyntä ja tarjonta kohtaisivat useammin, kuin että lailla ryhdyttäisiin vähentämään työntekijän mahdollisuuksia.

Perustili voisi korvata työttömyysturvaan liittyvän ongelman ja todennäköisesti myös kysynnän ja tarjonnan epäsuhtaankin vaikuttaa myönteisellä tavalla. Missään tapauksessa työmarkkinoiden lisäsääntely ja jäykistäminen eivät ole tulevaisuuteen katsovia yrityksiä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Opiskelijalle nollatuntisopimukset epäilemättä ovatkin OK, koska opiskelijat saavat opintotukea ja sivutöiden palkka tulee siihen päälle.

Juuri työttömyysturvan karenssiaika on se keskeinen ongelma, jonka vuoksi ongelma nimenomaisesti ilmenee muilla kuin opintotukea saavilla opiskelijoilla, jotka eivät siis ole oikeutettuja työttömyysturvaan.

Perustulo voisi ehkä merkittävästikin helpottaa tuota ongelmaa. Liberan ehdottama perustili taas perusteetta peräti kiihdyttäisi varallisuuserojen kasvua, mikä on suuri ongelma itsessään.

Toimituksen poiminnat

Sivut