Teemu Lahtinen Uudessa Suomessa Suomalainen Suomi eurooppalaisessa Euroopassa

Koraanin lukua radiossa - hyvä vai huono idea?

Ylen suunnitelma lukea koraani radiossa läpi, on herättänyt paljon ristiriitaisia tunteita. En itsekään ole muodostanut vielä lopullista mielipidettä asiaan. Kansa on laajalti tyrmännyt hanketta ja Yle taas on puolustellut hanketta arvojensa mukaisena monikulttuurisuuden edistämisenä.  Ylen lakisääteisestä tehtävästä voidaan olla montaa mieltä, mutta tätä asiaa voidaan katsoa useastakin näkökulmasta.

Toisaalta maailmankulttuurien ja eri uskontojen pyhien kirjojen tunteminen varmasti kasvattaa yleissivistystä. Jos taas motiivina koraanin lukemiselle on yleissivistyksen sijaan monikulttuurisessa hengessä tapahtuva maahanmuuttajien oman kulttuurin edistäminen, on hanke taas varsin arveluttava.

Ajettiin hanketta sitten yleissivistävästä tai monikultturistisesta lähtökohdasta, voidaan asiasta löytää myös ainakin yksi myönteinenkin piirre; koraanin tunteminen saattaa saada monet radion kuulijat havaitsemaan islamilaisen ja sekulaarin länsimaisen maailmankatsomuksen välisen syvän ristiriidan.

Teemu Lahtinen (ps.)
kaupunginvaltuutettu
eduskuntavaaliehdokas

(Julkaistu Länsiväylässä 11.3.)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (46 kommenttia)

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Jos on pakko lukea Koraani valtion omistamassa lafkassa, tulisi tasapulisuuden nimissä lukea myös Raamattu, Veda-kirjat ja muut pyhät tekstit.

Käyttäjän teemulahtinen kuva
Teemu Lahtinen

Samaa mieltä, joskin uskon ainakin Raamattua luetun aika kattavasti historian aikana.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Miksi Raamattu? Raamattua on tarjolla ihan kylliksi ilman YLEäkin käytännössä päivittäin.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Saa nähdä, miten paljon koraanin luvulla loppujen lopuksi on kuulijoita. Minä ainakaan en jaksa seurata sellaista itseään toistavaa sekavaa tekstiä, jota koraanin luku on tähän asti ollut. Eniten ihmettelen sitä, että moinen kirjoituskokoelma on saanut niin vahvan otteen, että siihen perustuu yksi maailman suurimmista uskonnoista. No, antaahan sekin yhden kuvan uskovaisten aidosta tietämyksestä ja asenteesta, että usko menee aina tiedon edelle. Sen enempää väärässä eivät enää voi olla.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Yksiselitteisesti sivistävä toimenpide tilanteessa, jossa islamin asiat ihmetyttävät joitakin, ja jotenkin huvittaa, että vuonna 2015 Suomessa siihen suhtaudutaan osittain kuin jonkinlaisena radiosta tulevana noituutena. Samantyyppinen lähi-itäinen pyhä kirja kuin Raamattukin. Kommentaattorina asiantuntijat.

Parempi näin, kuin että islamin asiantuntijaäänenä toimii peruskoulunsa keskeyttänyt kansanedustaja Teuvo Hakkarainen, joka on omalta osaltaan pyrkinyt esiintymään jonkinlaisena islam-totuudentorvena.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Yle ehkä olettaa että ihmisillä on käsitys siitä mitä Raamatussa sanotaan. Elämmehän sentään kristityssä maassa.

Koraanin luvulla varmaan yritetään kertoa mitä siellä oikeasti sanotaan. Vähemmän ikävystyttävää olisi kyllä varmaan lukea kirjaa ihan vanhaan malliin.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Onhan meillä ollut jätkäntunteja särettyine Lännenlokarilevyineen,maamiehen tietolaaria ja näin naapurissa ohjelmia.
Luetaanko Koraania lukutaidottomille myös useammalla kielellä monikulttuurisuuden nimissä, vai onko suunnattu vain suomenkieltä ymmärtäville?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Toivottavasti Yleisradio on selvittänyt Koraanin lukemisen taustat hyvin ja perusteellisesti ottaen huomioon kyseisen uskonnon ja siihen liittyvän kulttuurin vaatimukset ja mahdollisista väärinkäytöksistä seuraavat rangaistukset.

Käsitykseni mukaan ainakin Isis ja Boko Haram vaativat puhdasoppisuutta islamin opissaan , jossa minimi lienee, että Koraania julkisesti lukeva henkilö on oikeaoppinen muslimi, sunni.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

ON selvittänyt. Sehän oli jokaisessa uutisessa ensimmäisellä viikolla, paitsi ehkä iltalehdistössä.

Käyttäjän vesaluoma70 kuva
Vesa Luoma

Itse en halua veronmaksajana kustantaa harhaoppisen kirjan lukemista.

Mika Rantanen

Suomalaiset tuntevat nykyään liian heikosti Raamattua, joka kuitenkin on kirjojen kirja.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Mika Rantanen, sinäkin tunnet ja tulkitset vain soveltuvinosin.

Mika Rantanen

Aimo, eikö sinun mielestäsi ihmisten pitäisi lukea ja tutustua enemmän Raamattuun ja ymmärtää ja uskoa ainakin keskeisimmät ja tärkeimmät kohdat? Evankeliumi Jeesuksesta Kristuksesta on Raamatun tärkein opetus.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #13

Kyllä, sillä Raamatunmukaan, Hän on vain yksin Jumalan luoma Esikoinen ja Hän on Jumalanvoimalla luonut kaiken mitä on Taivaissa ja maanpäällä.
Tosin Raamatussamme ei kerrota henkimaailman luomisesta, kapinasta siellä,ei Paratiisistä ennen näkyvän maailman luomista.
Kaikki näkyvä maailma urakoitiin tosin kuudessa päivässä, tosin kerrotaan Jumalanpäivän olevan jopa tuhatvuotta, koska miljardi oli tuonajan ihmisille tuntematon suure.
On tosin ymmärrettävää Jeremien valitus kirjanoppineiden valhekynästä.

Mika Rantanen Vastaus kommenttiin #16

Aimo, sinun tässä kommentissasi ei oikeastaan ollut lainkaan evankeliumia, joka on sanoma Golgatan ristillä tapahtuneesta ihmiskunnan lunastuksesta, sovituksesta, syntien pois ottamisesta ja armahduksesta.

Olet muuten ennenkin syyttänyt minua kirjanoppineen valhekynästä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #18

Enhän minä sinua syytä, mutta Jeremia syyttää ja itsepähän vapaantahdon omaavana kuten minäkin olet puolesi valinnut.

Käyttäjän bisi59 kuva
Dennis Holm Vastaus kommenttiin #18

Terve,

Ristikuolema = Kuoleman kultin sijaisuhrituubaa. En voi käsittää mitä "hyvää" on siinä, että joku (syytön?) kidutetaan ja tapetaan muitten rikosten sovittamiseksi.

Hyi Hitto!

-Rauhaa ja Rakkautta, kaikesta huolimatta

Mika Rantanen Vastaus kommenttiin #21

Tämä rakkauden sanoma eli evankeliumi kelpaakin parhaiten vain sille, joka on hiukankin nähnyt omaa syntiturmelustaan ja syntiään.

Käyttäjän bisi59 kuva
Dennis Holm Vastaus kommenttiin #24

Terve Mika,

Ei kelpaa minulle, sillä minä olen täysin synnitön.

"Synti" on teistien (taikauskoisten) käsite, jolla saatetaan toiselle huono omatunto, ja näinollen todella helpoksi alistaa.

Väärin voin toki tehdä, mutta "syntiä" en koskaan.

Synnistä on todella helppo päästä. Tarvitsee ainoastaan tervehtyä ja luopua siiä aikuisten mielikuvituskaverista ja sen mielikuvitussäännöistä :D

-Peace & Love, and Freedom from Supertition

Mika Rantanen Vastaus kommenttiin #25

Väärin tekeminen ja synnin tekeminen merkitsevät tietyllä tavalla samaa asiaa.

Käyttäjän bisi59 kuva
Dennis Holm Vastaus kommenttiin #27

Terve Mika,

In yor dreams.

Minun maailmassani ei ole syntiä.

-Fred & Kärlek

Mika Rantanen Vastaus kommenttiin #28

Not in my dreams but in the Bible. That is enough for me!

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #27

Mika,kuolemansyntihän on Jumalastaluopuminen,nämä maalliset erehdykset ovat pieniä lillukanvarsia.
Minunpuolestani voit piehtaroida synneissäsi kun se on niin nautinnollista.

Mika Rantanen Vastaus kommenttiin #37

Ei se ole kenellekään lopultakaan nautinnollista ja hyväksi.

Käyttäjän MikaelNerve kuva
Mikael Nerve Vastaus kommenttiin #13

Usko antaa toisille elämään sisältöä ja johdatusta, toisille se on on se punainen vaate jota matadori taitoaan esitelläkseen näyttää haavoitetulle härälle areenalla.
Sinulle Raamattu on ehkä kirjojen kirja, minä arvostan sen yläpuolelle montakin kirjaa.
Koraania en ole lukenut, Raamatun olen. Se on mielestäni maailman toiseksi tylsin kirja, vain Mormonin kirja pääsee ohi. Ja nyt en laske puhelinluetteloita kirjoiksi...

Mika Rantanen Vastaus kommenttiin #17

Sinä ainakin myönnät rehellisesti, ettet ymmärrä (vielä) Raamattua.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #19

Huonohan sitä on ymmärtää,kun kirjanoppineen valhekynä on sitä jatkuvasti väärennellyt,kuten Matteuksen evankeljumin ruumiiden ylösnousemuksessa ja kolmenpäivän piileskelyssä.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Oliskos joku lähde tälle "Kansa on laajalti tyrmännyt hanketta" väittämälle?

Käyttäjän hlehtone kuva
Hannu Lehtonen

Kun nyt Koraani luetaan radiossa läpi 60 jakson aikana, niin sen jälkeen voisi jatkaa lukemalla Raamattu läpi. Kun tästä asiasta on keskusteltu aika paljon, niin olen miettinyt, että onkohan Raamattua itse asiassa koskaan luettu vastaavalla tavalla yleisradiossa!? Sinnehän mahtuu myös jonninjoutavaa puhe-musiikki-puhe -löpinää.
Kun nyt yhteisin verovaroin ylläpidettävä yleisradio lähti tähän Koraani-luentaan, niin olisi kohtuullista että monen ihmisen toiveiden mukaisesti luettaisiin myös Raamattu vastaavasti läpi. Olisi hienoa, jos sen lisäksi tulisi toinen sarja, siihen tapaan kuin esim. Raamattu-tutuksi luennot aikoinaan luterilaisissa seurakunnissa. Ihmisten tieto Raamatun asioista on nykyään monessa tapauksessa valtavan heikkoa.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Sinä Hannu ja muut ihmiset olette siis ottaneet ennen tätä koraanin luentaa yhteyttä Yleisradioon ja toivoneet raamatun lukemista? Vai mistä tässä " monen ihmisen toiveiden mukaisesti luettaisiin myös Raamattu" jutussa on kysymys, ajatustenluvusta?

Käyttäjän hlehtone kuva
Hannu Lehtonen

Ei perustu mihinkään ajatustenlukuun. Näitä ajatuksia on viime aikoina tuotu esille tämän ajatuksen tiimoilta eri yhteyksissä.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen Vastaus kommenttiin #30
Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen Vastaus kommenttiin #32

Tavallista fariseusten toimintaa tämä sinun vastauksesi. Kysyin oliko kiinnostusta asiasta ilmaistu Yleisradiolle ennen kuin koraanin luku ilmaantui otsikoihin.

Mika Rantanen Vastaus kommenttiin #33

Eikö se riitä, jos nyt on vaikka taas kiinnostusta siihen asiaan eli Raamatun lukuun kannesta kanteen Yleisradiossa?

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen Vastaus kommenttiin #40

Sitähän sinun pitää kysyä Yleisradiolta, Mika hyvä...

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #40

Kenellä on kiinnostusta Raamatun lukuun kannesta kanteen nimenomaan Yleisradiossa? Siis jotain muusta syytä kuin muka-argumenttina tähän Koraaninlukuun.

Radio Deistä tulee nimenomaan sitä kannesta kanteen lukemista säännöllisesti, ja valikoidumpia lukusessioita YLEltäkin. Onko oikeasti joku, joka ei näitä saa kuuluviinsa?

Käyttäjän elmorautio kuva
Elmo Rautio

Koraani ei ole yhtään sen vanhanaikaisempi, väkivaltaisempi tai moraalisesti arveluttavampi opus kuin Raamattukaan. Kyse on vain siitä, että koraania seuraavat valtiot ovat keskimäärin vähemmän maallistuneita kuin kristilliset. Poikkeuksia on toki suuntaan ja toiseen, vrt. esim Marokko ja Filippiinit.

Keijo Räävi

Jos koraani luetaan niin miksi ei Hitlerin Mein Kampfia?

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Oletko lähettänyt asiasta Yleisradiolle palautetta, tai alkanut keräämään addressiin nimiä asian edistämiseksi, kuten nämä ihmiset jotka ovat raamatun kuuntelijoiksi ilmoittautuneet? Eihän siellä radiossa olla ajatustenlukijoita, se ääni tulee sähkömagneettisen säteilyn muuttamisesta ilman värähtelyksi, ei mikään taikatemppu tosiaan.

Mika Rantanen

Voihan joku Yleisradion toimittajakin lukea tämän blogin kommentteja ja saada näin tietoonsa ihmisten toiveen Raamatun lukemiseksi kannesta kanteen.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen Vastaus kommenttiin #44

Mika, tässä kirjoitettiin Adolf Hitlerin kirjasta, sitä ei löydy ainakaan luterilaisen kirkon raamatusta.

Käyttäjän Lithargoel kuva
Jarno Valtonen

Ja jos taas Mein Kampf luetaan, niin miksi ei Karhuherra Paddingtonia?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Mein Kampf olisi kannattanut lukea Ylessä koko kansalle jo sen ilmestymisvuonna 1925 niin Suomessa olisi ajoissa aavistettu tulevien vuosien tapahtumat.

Ennen toista maailmansotaa kirjaa lukivat vain saksalaiset ja he kyllä tiesivät Hitlerin aikeet.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Hyvä että luetaan. Huono juttu on, jos samassa ohjelmassa koraania tulkitaan.
ISISkin tulkitsee koraania omalla tavallaan.

Toimituksen poiminnat

Sivut