Teemu Lahtinen Uudessa Suomessa Suomalainen Suomi eurooppalaisessa Euroopassa

Suomalaiset ylivoimaisia urheiluammunnassa, missä uutisointi?

Näin olympialaisten aikana on hyvä poiketa perinteiseltä mukavuusalueelta ja kirjoittaa sananen urheilusta. Teemasta, josta yleensä vaikenen. Tänään saatiin tieto kivääripracticalin, eli IPSC Riflen euroopanmestaruuskisojen tuloksista, mutta ei perinteistä urheilumediaa pitkin, vaan harrastajien kautta.

Urheilumedia luonnollisesti keskittyy lajeihin, joilla on paljon seuraajia tai joilla se uskoo olevan paljon seuraajia. Monesti kuitenkin suomalainen media ylpeänä kertoo tehtäväkseen kertoa myös sellaisesta, joka ei muuten tulisi tietoisuuteen. Tästä on viime aikoina saatu hyviäkin esimerkkejä, kun perusteellista tutkivaa journalismia on saatu kiittää erilaisten myyttisten tarinoiden paljastamisesta saduiksi. Samalla on keskusteltu niin kirjailijoiden kuin journalistienkin moraalista ja motiiveista.

Suomi voitti kirvääripracticalissa kahdesti kolmoisvoiton! Mielestäni sen pitäisi ylittää uutiskynnys, kun pienempienkin kisojen vähäisempiä tuloksia tuodaan julki. Avoimen puoliautomaattiluokan voitti Raine Peltokoski, hopeaa otti Teemu Rintala ja pronssia Jarkko Laukia. Tässä urheiluammunnan "formulaluokaksi" kutsutussa sarjassa oli 179 osallistujaa Euroopan parhaimmistosta.

Myös vakiopuoliautomaattiluokan kolmoisvoitto tuli Suomeen ja Mika Riste oli luokan voittaja. Toisen sijan saavutti Mikael Kaislaranta ja kolmannen Mikko Kuisma. Neljänneksi tulleen virolaisen jälkeen oli taas suomalaisväriä Isto Hyyryläisen turvallisella etumatkalla seuraavana tulleeseen norjalaiseen nähden. Vakioluokassa kilpailijoita oli 99 henkeä. Luonnollisesti noin hyvät yksilösuoritukset varmistivat molempien luokkien joukkuekilpailuvoitotkin Suomeen.

Suomi on aiemminkin pärjännyt ylivoimaisesti juuri kivääripracticalissa, eikä pistoolipracticalissakaan nyt kovin huonosti mene.

Aseasiat ovat saaneet paljon näkyvyyttä viime vuosina ja siksi olisikin tärkeää tuoda esiin suomalaisten menestystä ampumaurheilussa ja asiaa ymmärtämättömien lainvalmistelijoiden ja -säätäjien toilailujen negatiivisesta vaikutuksesta. Urheilu on katsottu monesti lähes pyhäksi asiaksi ja sen eteen on oikaistu asioissa kerran jos toisenkin. Kun nyt kohdeltaisiin edes samalla tavalla kuin muitakin lajeja.

 

* * *

Vuosi sitten kyllästyin Uuden Suomen tapaan toimia ja ryhdyin totaaliseen boikottiin sitä kohtaan. Vuoden aikana en klikannut, linkittänyt tai millään tavalla ollut tekemisissä Usarin kanssa. Olen ollut tyytväinen omaan tahdonvoimaani ja boikotin pitävyyteen, vaikka puoluetoverini ja jotkut lukijatkin kehottaneet bloggaamaan.

Reilu viikko sitten päätin rajoittaa boikottini määräaikaiseksi ja kun vuosipäivä oli lähestymässä, tarjosi se mitä oivallisimman ajankohdan boikotin purulle. En voi myöskään kieltää lähestyvien kunnallisvaalien vaikutusta päätökseeni. Katsotaan nyt, mitä olemme oppineet vuoden aikana Usarin kanssa.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Aselainsäädäntöä tulisi kiristää, ettei tällaisia mestaruuksia tulisi jatkossa Suomeen!

Matti Jaatinen

Ampumaurheilu on urheilulaji siinä missä muutkin.

Ja kuten monessa muussakin lajissa, aseharrastamisessa yleinen turvallisuus on - ja sen tulee olla - prioriteeteissa korkealla.

Käyttäjän teemulahtinen kuva
Teemu Lahtinen

Olet aivan oikeassa. Urheiluampujilla ovat turvallisuusasiat yleensä paremmin hallussa kuin metsästäjillä - noin karkeasti jaoteltuna. Tämä on seurausta siitä, että urheilulisenssit (IPSC ja SRA) saadakseen tulee suorittaa turvallisen ampujan tutkinto, joka ei varsinkaan ensimmäiseksi mainitussa ole helppo rasti. Metsästäjäksi pääsee teoriakokeella ja vasta isompaan riistaan edellytetään ampumista, mutta silloinkaan ei erityisesti turvallisuutta tarkastella.

Matti Jaatinen

Kaikkea ampumista on syytä harjoittaa pitkälti turvallisuuden ehdoilla. Onhan meille viimeistään erinäisten tragedioiden myötä tullut selväksi, miten suuren potentiaalisen vaaran tämä tappamistehokas harrastusväline pitää sisällään.

Sirpa Abdallah

Teemu,tuleehan jonkin verran "otteita" myös eri lajien ampumaurheilusta ainakin kakkosella. Lisäksi voi YLE:ltä netin kautta suoraan valita ampumaurheilulähetykset. Muuten katson itse jonkin verran eri lajeja myös netin kautta ja voin kyllä suositella,sillä YLE:n nettilähetyksissä on laatu hyvä.

http://www.eurovisionsports.tv/london2012/

Itse käytän selaimena google chromea ja hyvin pelaa.

Käyttäjän teemulahtinen kuva
Teemu Lahtinen

Perinteisemmistä lajeista on kyllä aika-ajoin uutisoitu ja niissäkin suomalaismenestys on kovaa luokkaa. Nämä toiminnalliset lajit sen sijaan ansaitsisivat enemmän huomiota, sillä ovathan ne paljon urheilullisempia ja mielestäni tv-katsojankin näkökulmasta mielenkiintoisempia.

Ampumahiihto on kyllä saanut hyvin näkyvyyttä ja siitä voi vähän saada mielikuvaa toiminnallisista, joissa tapahtuu ampumahiihtoakin enemmän.

Markku Nieminen

Polliisi jutta paatero-katainen voittaa suoleen neljä kultaa lentopallossa ja itkemällä. Puotipuksulla ja seniilillä jöpöttää kun saavat jonkun ilimastoanemaksuna markkinoidun veronkorotuksen.

On tää niin tyhmä kansa on se.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Eikö tuommoiset practicalit ole vähän niin kuin suojeluskuntatouhua, jota punavihreä YLE yms. mediat vierastaa?

Käyttäjän teemulahtinen kuva
Teemu Lahtinen

Sovellettua reserviläisammuntaa (SRA) voi tietysti maanpuolustushengen vuoksi ajatellakin sellaisena, mutta IPSC:tä jo vaikeammin. Siinä on kielletty maastoasujen ja univormujen käyttö (ellei ole virkaa hoitava ammattilainne) sekä kaikenlainen viittaaminen sotilaallisuuteen, sotahistoriaan jne.

Jukka Mäkinen

Suomalaiset saivat myös kolmoisvoiton Utajärven sarjatuliasekisoissa.
Pääsi sentään osaan mediasta.

Toimituksen poiminnat

Sivut